22 maart 2019; Studiedag Channa Safrai

Studiedag Channa Safrai

Om de nagedachtenis van Chana Safrai in ere te houden organiseren wij ieder jaar rond haar Jahrzeit een studiedag over wat zij het belangrijkste vond: de studie van de Tora vanuit een sekse-specifieke invalshoek.

Zoals elk jaar worden de verschillende tekstgedeelten ingeleid door leerlingen en collega’s van Chana Safrai, die zich op de bijzonderheden in de tekst of het gebruik van de bronnen hebben voorbereid. Daarna is het de bedoeling om samen de teksten te bestuderen, geheel in de traditie van het lernen van de Tora omwille van de Tora. Kennis van het Hebreeuws is aanbevolen, maar niet vereist.

Dit maal is het thema:

“Esther door de ogen / handen van Chana”

Dit jaar richten wij ons op de dag na het Purimfeest op gender in het verhaal van Esther. Chana had veel met dat verhaal en had ook een eigen vrouwenkring, die met Purim de rol van Esther las. Zij heeft het verhaal zelf geborduurd, een fraai en fijn uitgewerkt kunstwerk waar haar handvaardigheid en haar kennis van de rabbijnse teksten bij elkaar komen. Op basis van een uitleg van haar borduurwerk bestuderen wij op deze studiedag joodse interpretaties v/d Megilla. Zoals elk jaar worden de verschillende teksten ingeleid door leerlingen en collega’s van Chana Safrai, die zich op de bijzonderheden in de tekst of het gebruik van de bronnen hebben voorbereid. Daarna is het de bedoeling dat wij samen de teksten bestuderen, geheel in de traditie van het lernen van de Tora omwille van de Tora. Kennis van het Hebreeuws is aanbevolen, maar niet vereist. De te bestuderen teksten in het Hebreeuws met een Nederlandse /Engelse vertaling ernaast krijgt iedereen, die zich voor de studiedag opgeeft van tevoren per mail toegestuurd. 

Wanneer:

Vrijdag 22 maart 2019, de dag van Shoshan Purim

Tijd: 

10.30 - 15.00 uur

Cursusleider: 

Birke Rapp

Waar: 

De cursus vindt plaats in de Yehuda Aschkenasy-bibliotheek van de Stichting PaRDeS op de centrale locatie:
Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2,1082 MD Amsterdam.
(nabij Amsterdam Zuid Station, makkelijk te bereiken met metro 50 en 51 en de trein)

Aanmelden: 

Per e-mail, B.Rapp@planet.nl of telefonisch, 06-22647589.
Graag tevoren opgeven, zodat wij weten hoeveel deelnemers wij kunnen verwachten.
De teksten zullen na opgave worden toegestuurd.

Kosten:            

€ 15,-. (op de dag zelf te voldoen). Dit zijn kosten voor het gebruik van de ruimte en het materiaal (de inleiders vragen geen vergoeding).
Er zal een lunchpauze zijn. Lunch en consumpties zijn voor eigen rekening.

Meer informatie: 

mail met B.Rapp@planet.nl  of bel 06-22647589.

Sfeertekening van een eerdere studiedag: