29 oktober; 'De Profeten' van Heschel

Unieke kans voor

grondige kennismaking

met Heschel’s: De Profeten.

De joodse filosoof en mysticus Abraham Joshua Heschel behoeft nauwelijks introductie. Als geen ander weet hij de vraag: ‘Wat is de mens?’ te betrekken op de vraag naar God, of liever gezegd op: de vraag van God aan ons.

Verwondering, ontzag en zelfs huiver zijn voor hem de wegen die - voorbij de alledaagse platte werkelijkheid - leiden naar een bestaan, dat vervuld is van het goddelijke.

Heschel verenigt in zich het Chassidisme (zelf is hij telg van een beroemde dynastie), Westerse filosofie (met name het Existentialisme: sterk onder invloed van Martin Heidegger), alsook het Amerikaans pragmatische relatiedenken dat in therapie en opvoeding een centrale rol speelt.

Bovendien was Heschel betrokken bij de anti-discriminatie acties van Martin Luther King, beiden waren ze briljante redenaars. Wie goed naar toespraken van Obama luistert, bespeurt invloed van deze redenaars: “From the depths of despair to the great heights of hope”…(1)

Het meest wetenschappelijke hoofdwerk van Heschel is: De Profeten, in het Nederlands vertaald en het kent inmiddels al meerdere drukken.

In dit omvangrijke werk van meer dan 400 bladzijden vergelijkt Heschel de bijbelse inspiratie met die van de Griekse Oudheid en komt tot een geheel nieuwe visie op profetie als deelname in de goddelijke pathos. Zijn baanbrekende visie op het gebed staat hiermee in directe relatie.

Vijf donderdagmiddagen.

3 september,17 september,1 oktober,15 oktober en 29 oktober

13.30- 16.30 uur.

Wilken Veen en Marcel Poorthuis

Wilken Veen is als dominee  jaren betrokken bij leerhuizen in Amsterdam, promoveerde op de houding van de kerken in de Tweede Wereldoorlog en is kenner van het joodse denken.

Marcel Poorthuis promoveerde op de Talmoedcommentaren van Levinas, is hoogleraar dialoog tussen de godsdiensten en voorzitter van PaRDeS.

Bel: 035-6835437 of mail met m.j.h.m.poorthuis@uvt.nl

Waar

De cursus vindt plaats in de Yehuda Aschkenasy-bibliotheek op de centraal gelegen locatie van de Stichting PaRDeS: Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2, 1082 MD Amsterdam.

Aanmelden

Via deze link, info@stichtingpardes.nl of bel 0183 – 645006  (van 8.30 tot 17.30 uur).

Kosten: € 25,- per sessie, € 100,- voor de gehele cyclus.

Studenten op vertoon van collegekaart 10 euro per keer, € 30,- voor de hele rit.

(1)

Voor een recente recensie klik hier.

Download de flyer.

Tenachon # 44